piątek, 6 maja 2011

ZDROWIE

Zdrowa żywność ekologiczna

W dobie powszechnego faszerowania żywności różnymi dodatkami wzmacniającymi smak, ale niekoniecznie dobrze wpływającymi na zdrowie człowieka, coraz częściej mówi się o dobroczynnym wpływie tak zwanej zdrowej żywności.

Zdrowa, czyli nie posiadająca chemicznych dodatków i spulchniaczy, produkowana przez firmy specjalizujące się w wytwarzaniu produktów w oparciu o naturalne składniki. Takie firmy muszą posiadać odpowiedni atest i podlegają stałej i ścisłej kontroli prowadzonej przez odpowiednie instytucje kontrolujące żywność przeznaczoną do sprzedaży. W naszym kraju tego rodzaju produkty są jeszcze mniej popularne niż w innych krajach.

Wynika to w dużej mierze z małej wiedzy społeczeństwa o alternatywie w odżywianiu, a także ze względu na cenę takiej żywności – dość dużą w porównaniu ze zwykłymi produktami w sklepach. Przydałoby się zatem szersze propagowanie wiedzy o tym, czym jest zdrowa żywność i jak ważne jest odpowiednie odżywianie dla zdrowia. Jeśli myślimy o tym, by jakoś zmienić swój jadłospis na bardziej zdrowy, to nie musimy od razu zaczynać od zmartwienia, że będzie to dużo kosztowało.

Dopóki coś nie zmieni się na rynku i firmy ekologiczne nie obniżą cen swoich produktów, możemy zacząć od kupowania po prostu większej ilości warzyw i owoców i nauczenia się tworzenia z nich pysznych potraw. Zdrowe odżywianie, to tak naprawdę wyeliminowanie potraw zawierających dużo substancji groźnych dla zdrowia, a więc przede wszystkim tłuszczy, a także tych produktów, które na etykiecie mają spis wielu dodatków o podejrzanych nazwach.

Zdrowa żywność ekologiczna na naszym stole, to przede wszystkim żywność dostarczająca wielu niezbędnych witamin, a te znajdziemy właśnie w warzywach i owocach. Ale są to także wszystkie produkty, o których możemy powiedzieć, że stanowią źródło wielu niezbędnych dla organizmu substancji, które nie zostały zniszczone w wyniku procesu przetwarzania.

Zatem jeśli kupujemy jajka, to warto sprawdzić z jakiej pochodzą hodowli, i czy ser żółty powstał z mleka, czy jest to tylko produkt seropodobny, składający się z niezdrowych utwardzonych tłuszczy. Wiedza tego typu może na początku wydawać się męcząca, ale szybko wchodzi w nawyk i daje dużo satysfakcji.

Artykuł z serwisu Airstar.pl Darmowe artykuły do przedruku

Autor: greentree75

Podobał Ci się ten artykuł naciśnij że lubisz to

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz