poniedziałek, 30 maja 2011

DIETA

Autorem artykułu jest Gosiaj

Jaka jest prawidłowa dieta dla twojego zdrowia

Według Światowej Organizacji Zdrowia zdrowie jest stanem całkowitego fizycznego, umysłowego dobrego samopoczucia a nie tylko brakiem choroby. Możemy utrzymać zdrowie nie tylko dzięki zdobyczom nowoczesnej nauki lecz także dzięki zdrowemu trybowi życia. Teraz gdy otacza nas chemia, którą zjadamy i wdychamy, nie możemy czekać bezczynnie i liczyć że będziemy ciagle zdrowi.


Teraz gdy otacza nas chemia, którą zjadamy i wdychamy, nie możemy czekać bezczynnie i liczyć że będziemy ciagle zdrowi. Musimy wziąć w swoje ręce odpowiedzialność za nasze zdrowie. Współczesna medycyna może w tym pomóc ale warto samemu zatroszczyć się o jak najdłuższe utrzymanie dobrej kondycji, dzięki wybraniu zdrowego trybu życia.
Wiele chorób zostało wywołanych przez brak lub nadmiar jakiegoś składnika w diecie. Niezbilansowana dieta może prowadzić do wielu problemów np. nadwagi lub chorób.
Możesz się zdziwić ale brak pewnych składników odżywczych w diecie może prowadzić do otyłości. Niestety dieta współczesnych ludzi jest bogata w węglowodany, tłuszcze, cukier zaś uboga w tak ważne składniki jak witaminy i minerały. Zaś te składniki są bardzo istotne dla zachowania zdrowia i prawidłowej wagi ciała.
Jaka jest idealna dieta?
Zdrowa, prawidłowa dieta powinna osiągać następujące cele:dostarczać wystarczającą ilość kalorii do normalnego funkcjonowania. Ale ilość kalorii nie powinna być tak duża aby organizm gromadził je w postaci tłuszczu. Zgromadzony tłuszcz nie powinien przekraczać 30% masy ciała. dostarczać wystarczającej ilości tłuszczu m.in. jednonasyconych i nienasycnoych kwasów tłuszczowych. unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczy transzawierać wystarczającą ilość aminokwasów (protein). Aminokwasy znajdują się w proteinach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. powinna być pozbawiona szkodliwych substancji jak metale ciężkie i substancje rakotwórcze

Ważne jest aby unikać produktów, które mogą być nieszkodliwe w małych ilościach, lecz nie w dużych dawkach jak: rafinowane węglowodany, alkohol i sól.
Składniki odżywcze
Prawidłowa dieta powinna zawierać 7 podstawowych składników jak węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały, błonnik i woda.

W krajach rozwiniętych problemem jest nie brak żywności, lecz niedożywienie spowodowane niedoborem właściwych składników w diecie. Właśnie niedobór niektórych składnikow w diecie może powodować otyłość. Dlatego przyjmowanie suplementow diety może przyczynić się do odchudzania. Dzięki niemu dostarczamy właściwych składników odżywczych i organizm nie musi wysyłać sygnałów, że jest głodny.
Węgłowodany
Są to monosacharydy, disacharydy lub polisacharydy, w zależności od liczby jednostek cukru, które zawierają. Monosacharydy zawiera jedną jednostkę cukru, disacharydy zawierają dwie, a polisacharydy trzy lub więcej. Węglowodany proste są rozkładane w organizmie znacznie szybciej niż złożone. Szybciej podnoszą poziom cukru we krwi, w wyniku szybkiego wzrostu poziomu insuliny we krwi.Monosacharydy i disacharydy to cukry proste, które znajdują się w cukrze rafinowanym i białym. Polisacharydy, czyli cukry złożone, znajdują się w skrobii, czyli w takich produktach jak chleb, krakersy, makarony, ryż.Rafinowane produkty jak biała mąka i biały ryż utraciły wiele substancji odżywczych podczas procesu rafinacji. Dlatego nie są one korzystne dla zdrowia. Natomiast nierafinowane ziarna zawierają te witaminy i minerały. Są bardzo bogate w błonnik, który ułatwia pracę przewodu pokarmowego i spawia, że szybciej czujemy się najedzeni a więc mniej się przejadamy.Węglowodany są rozkładane w organizmie na cukry proste, które są następnie wchłaniane do krwi. Podnosi się poziom cukru w organizmie. Wtedy trzustka wytwarza i uwalnia hormon zwany insuliną. Insulina jest niezbędna aby usunąć cukier z krwi i przenieść go do komórek ciała, gdzie jest używany jako źródło energii. W przypadku cukrów prostych proces ten odbywa się bardzo szybko. W skutek tego szybko stajemy się głodni i przejadamy się. Zaś przetwarzanie cukrów złożonych trwa dłużej i daje energię na dłuższy okres czasu.
Białka
Istnieje wiele różnych rodzajów białek, ale dla naszego organizmu istotne są 22 rodzaje. Trzynaście z nich są wytwarzane przez organizm, podczas gdy reszta uzyskiwana jest z żywności. Mleko i mięso zawierają aż 9 tych niezbędnych rodzajów białek. Jednakże wiele warzyw także jest bogatych w proteiny.
Tłuszcze
Większość kwasów tłuszczowych organizm może produkować i kiedy są potrzebne. Jednak co najmniej dwa kwasy tłuszczowe są niezbędne i muszą być spożywane w diecie. Są to omega-3 i omega-6.
Witaminy
Niedobór witamin w organizmie może być spowodowanty albo ich brakiem w diecie albo nie przyswajaniem ich przez organizm. Różnorodna dieta jest najlepszym sposobem na uzupełnienie witamin. Ważne jest aby w czasie odchudzania pprzyjmować witaminy, gdyż jemy wtedy najczęsiciej jednolite pokramy. Organizm nie jest w stanie przechowywać witamin. Dlatego ważne jest aby je dostarczać w zróżnicowanej diecie.
Minerały
Wapń - niezbędny do prawidłowego działania mięśni i systemu trawiennego, budowy kości, neutralizuje zakwaszenie, usuwa toksyny i poprawia krążenie,Chlor, magnez, potas, sód, siarka minerały śladowe jak konbalt, żelazo, miedź, chrom i jod.

BłonnikSą to niestrawne części roślin, które pochłaniają wodę, dzięki czemu ułatwiają trawienie.
WodaAby dobrze funkcjonować, nasz organizm potrzebuje od jednego do siedmiu litrów wody dziennie, aby uniknąć odwodnienia. Zwykle około 20% wody pochodzi z pożywienia, a reszta z wody pitnej i innych napojów.
Wymienione tu składaniki są niezbędne dla prawidłowej diety. Dlatego pamiętajmy, że aby się odchudzić lub zachować prawidłową wagę, dieta musi być zróżnicowana i bogata w warzywa i owoce.

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz