czwartek, 7 kwietnia 2011

NIEDOBÓR BIAŁKA

Niedobór bialka w pożywieniu

Długotrwały niedobór pełnowartościowego białka w pożywieniu, może prowadzić do: - niedoboru witamin, mikro- i makroelementów, spadku odporności...

- spowolnienia (zahamowania) wzrostu u dzieci

- niedokrwistości

- zmian degeneracyjnych wątroby

- gorszej regeneracji uszkodzonych tkanek (trudne gojenie się ran)

- skłonności do owrzodzeń błony śluzowej przewodu pokarmowego

- powstawania obrzęków

- rozwoju nerwic, depresji

- utraty energii, ogólnego wyniszczenia organizmu

- spowalniania metabolizmu, co jest szczególnie niekorzystne u osób z wolnym metabolizmem

- trudności w odchudzaniu, ale i przybieraniu na wadze

- zmniejszenia masy mięśniowej

Przyczyny niedoboru białek w organizmie:

- nieodpowiednia ilość i jakość w pożywieniu.

- upośledzenie trawienia np. brak enzymów trawiennych

- mała wchłanialność

- zwiększony rozpad białek w stanach gorączkowych

- znaczne straty w nerczycach, ropniach....

- zmieniona przemiana białek w niektórych schorzeniach np.: nadczynność tarczycy, cukrzyca.

- zwiększone zapotrzebowanie na białko w regeneracji organów po złamaniach, urazach czy operacjach

Najbardziej narażeni na niedobór białek w organizmie są wegetarianie i inne odłamy tego rodzaju odżywiania.Wszyscy Ci którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego- mięsa, jajek, ryb nabiału.

Z nadmiarem białek organizm sobie radzi. Co nie wykorzysta spali, z tym, że wydziela się wtedy amoniak, co nie jest korzystne. Ciągły nadmiar zostanie odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. Trudno jednak zjadać dużo białkowych produktów, bo nie mamy na nie ochoty, jeśli jest wystarczająca ilość. Intuicja i smak nam podpowie, tylko musimy słuchać organizmu!

--
Stopka

http://odzywianie-marid.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz