Niedobór bialka w pożywieniu
Długotrwały niedobór pełnowartościowego białka w pożywieniu, może prowadzić do: - niedoboru witamin, mikro- i makroelementów, spadku odporności...
- spowolnienia (zahamowania) wzrostu u dzieci
- niedokrwistości
- zmian degeneracyjnych wątroby
- gorszej regeneracji uszkodzonych tkanek (trudne gojenie się ran)
- skłonności do owrzodzeń błony śluzowej przewodu pokarmowego
- powstawania obrzęków
- rozwoju nerwic, depresji
- utraty energii, ogólnego wyniszczenia organizmu
- spowalniania metabolizmu, co jest szczególnie niekorzystne u osób z wolnym metabolizmem
- trudności w odchudzaniu, ale i przybieraniu na wadze
- zmniejszenia masy mięśniowej
Przyczyny niedoboru białek w organizmie:
- nieodpowiednia ilość i jakość w pożywieniu.
- upośledzenie trawienia np. brak enzymów trawiennych
- mała wchłanialność
- zwiększony rozpad białek w stanach gorączkowych
- znaczne straty w nerczycach, ropniach....
- zmieniona przemiana białek w niektórych schorzeniach np.: nadczynność tarczycy, cukrzyca.
- zwiększone zapotrzebowanie na białko w regeneracji organów po złamaniach, urazach czy operacjach
Najbardziej narażeni na niedobór białek w organizmie są wegetarianie i inne odłamy tego rodzaju odżywiania.Wszyscy Ci którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego- mięsa, jajek, ryb nabiału.
Z nadmiarem białek organizm sobie radzi. Co nie wykorzysta spali, z tym, że wydziela się wtedy amoniak, co nie jest korzystne. Ciągły nadmiar zostanie odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. Trudno jednak zjadać dużo białkowych produktów, bo nie mamy na nie ochoty, jeśli jest wystarczająca ilość. Intuicja i smak nam podpowie, tylko musimy słuchać organizmu!
--Stopka
http://odzywianie-marid.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz