wtorek, 5 kwietnia 2011

EFEKT JO - JO

Autorem artykułu jest Joanna Marchocka

W walce z efektem jo-jo!

Szczupła sylwetka, witalność i dłuższe życie to marzenie niemalże każdej kobiety i coraz większej ilości mężczyzn. Aby osiągać te cele, a w szczególności ten pierwszy, wiele osób stosuje przeróżne diety opierające się na uproszczonej teorii żywienia - zmniejszeniu ilości przyjmowanych w ciągu dnia pokarmów, a co się z tym wiąże ze zmniejszonej ilości przyjmowanych kalorii.


Wbrew pozorom nie jest to właściwe rozwiązanie. Wszyscy, którzy kiedyś stosowali dietę ubogokaloryczną, wiedzą, że w pierwszym etapie odchudzania pojawiają się pożądane rezultaty, jednak uzyskanej wagi nie udaje się utrzymać na dłużej- mało tego - po pewnym czasie jest ona wyższa niż w momencie wyjściowym. Wtedy właśnie mamy do czynienia z efektem jo-jo.

Przyczyna efektu jo-jo

Niesatysfakcjonujący efekt kuracji odchudzających polegających na ograniczeniu ilości spożywanych kalorii spowodowany jest tym, że nasz organizm szybko się do takiej sytuacji przyzwyczaja. Kiedy pojawia się deficyt energii spowodowany dietą, organizm przystosowuje się do zaistniałej sytuacji i zwalnia procesy metaboliczne. W konsekwencji zapasy tłuszczu nie zostają wykorzystane, a masa ciała stabilizuje się. Odchudzająca się osoba uważa, że osiągnęła tymczasowy stan równowagi i cierpliwie czeka, aż wskazówka wagi znów zacznie opadać. Organizm jednak "pamięta", że podaż energii została zmniejszona i sam w obawie przed powtórzeniem sytuacji zmniejsza zapotrzebowanie na energię np. z 2000 na 1600 kcal dziennie. W ten sposób pojawia nam się nadwyżka, która zostaje zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Jest to moment, kiedy odchudzająca się osoba ku swojemu zdziwieniu zaczyna ponownie tyć.

Pogłębianie się problemu


Powyższa sytuacja mobilizuje zazwyczaj do ponownego obniżenia liczby spożywanych kalorii np. do 1500 w nadziei na skuteczną dietę. Po kilku tygodniach waga faktycznie się obniża, jednak organizm ponownie zmniejsza swoje zapotrzebowanie na energię. Spadek masy ciała jest jeszcze bardziej krótkotrwały niż za pierwszym razem. Ponownie dochodzi do tymczasowego stanu równowagi. Instynkt przetrwania każe naszemu ciału wykorzystywać jedynie 1200 kcal, a nadwyżkę magazynować na wypadek większego głodu. Wskazówka wagi ponownie idzie w górę. W tym momencie odchudzająca się osoba dochodzi do wniosku, że stałe zmniejszanie dziennej racji pokarmowej jest jedynym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów i cały cykl zaczyna się od początku. Po krótkotrwałym okresie tracenia na wadze następuje stabilizacja masy ciała i ponowne przybranie na wadze.

Efekt jo-jo polegający na przemiennym tyciu i traceniu na wadze jest zjawiskiem powszechnie znanym. Podczas kolejnych diet obniżenie masy ciała następuje coraz wolniej, natomiast tycie coraz szybciej. Ponadto powrót do normalnej diety powoduje natychmiastowe przybieranie na wadze. Im większa różnica między wartością kaloryczną posiłków normalnych i dietetycznych, tym szybciej ten proces następuje.

Dieta musi być zrównoważona

Organizm człowieka jest niezwykle czuły i bardzo szybko reaguje na zewnętrzne bodźce. Zmniejszanie wartości kalorycznej posiłków jest czynnikiem uruchamiającym mechanizmy odpowiedzialne za gromadzenie zapasów. W ten sposób zamiast stracić kilogramy niespodziewanie je zyskujemy. To dowód na to, że przywiązanie do diety niskokalorycznej może obrócić się przeciwko osobie, która ją stosuje. Uboga w kalorie dieta jest na domiar złego nie tylko iluzoryczna, ale także niebezpieczna. Doprowadzić może do wyniszczenia organizmu. Wniosek - nie wystarczy stosowanie diety liczącej np. 1500 kcal, jeśli nie jest ona odpowiednio zrównoważona. Osoba pozwalająca sobie na picie słodzonych napojów gazowanych i objadanie się kanapkami z białego chleba, nigdy nie doczeka zadowalających ją rezultatów. W diecie musi znaleźć się odpowiednia ilość węglowodanów, błonnika i składników mineralnych. Jedynie wtedy można oczekiwać, że spadek wagi będzie systematyczny, my będziemy zdrowi, a uzyskana masa ciała utrzyma się przez długi czas.

Można chudnąc inaczej!

Samo odchudzanie wbrew pozorom nie jest trudne. Najtrudniejsze jest podjęcie decyzji o rozpoczęciu kuracji odchudzającej i wybór tej właściwej. Diet jest jednak bardzo wiele, a recepty na odchudzanie dostępne są zarówno w sieci jaki i różnych książkach. Przeczytanie ich jednak jeszcze nikomu nie pozwoliło schudnąć. Trzeba być niezwykle zdyscyplinowanym, by samemu poradzić sobie z nadwagą czy otyłością, a także posiadać wiedzę na temat własnego organizmu, aby nie doprowadzić do jego wyniszczenia. Niestety większość ludzi nie ma odpowiedniej wiedzy, dlatego wszelkie diety przynoszą krótkotrwałe efekty. Brak im też wsparcia w kluczowym momentach kuracji. Warto więc decydować się na kuracje pod okiem fachowców, którzy przygotują odpowiedni program żywieniowy. Przykładem miejsca, do którego warto się udać na konsultacje jest sieć gabinetów Studio Zdrowia. Tam pierwszym etapem proponowanej diety jest tzw. faza diagnostyczna, która polega na określeniu przyczyn nadwagi, zebraniu niezbędnych informacji dotyczących sposobu odżywiania się i trybu życia klienta. Osoby, które rozpoczynają odchudzanie, otrzymują wykaz produktów, które mogą spożywać bez ograniczeń oraz program oczyszczenia organizmu za pomocą ziół i preparatów dobranych indywidualnie. Zalecane są im godzinne masaże pozwalające aktywować układ limfatyczny, stymulować metabolizm, zredukować tkankę tłuszczową, usunąć cellulit, a także wzmocnić mięśnie i napiąć skórę. Już w pierwszym tygodniu stosowania diety następuje spadek wagi. Niektóre z odchudzających się osób w pierwszym miesiącu schudły 10 kg. Praktyka stosowania tego sposobu jedzenia potwierdziła, że im więcej osoby odchudzające się jadły proponowanych produktów, tym więcej chudły.

Im więcej jesz, tym więcej chudniesz!


Najważniejszymi składnikami, bez których żadna dieta nie przyniesie długotrwałych rezultatów są białko, witaminy i minerały. Dla naszego organizmu są one materiałem budulcowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania i odnowy. Bez odpowiedniej ilości białek, witamin i minerałów zostaje uruchomiana tzw. przemiana głodowa, która ma niewiele wspólnego z redukcją tkanki tłuszczowej. Nasza waga wygląda co prawda wspaniale, ale spalamy białka strukturalne czyli mięśnie, co może doprowadzić do niedokrwistości, wyniszczenia organizmu i innych bardzo poważnych schorzeń. Stosując proponowaną w Studio Zdrowia dietę redukujemy tkankę tłuszczową, pozbywamy się tego, co w organizmie ludzkim jest najmniej potrzebne. Efekty kuracji polegającej na tym, że "im więcej jesz tym bardziej chudniesz" opisane są na stronie studiozdrowia.pl.

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz