czwartek, 29 września 2016

Winiarstwo domowe - jak zacząć?

Na zrobienie pierwszego kroku w kierunku poznania winiarstwa domowego każdy sezon jest dobry. Chociaż w potocznym rozumieniu domowy wyrób win kojarzy się z jesienią – porą zbioru owoców, to w rzeczywistości każda pora roku jest odpowiednia do poczynienia kolejnego nastawu winnego. Zimą użyć możemy egzotycznych owowcó, ususzonych lub zamrożonych owoców, wiosną możemy pokusić się o nastaw z płatków kwiatów, latem – z pierwszych owoców, takich jak truskawki. Możliwości mamy naprawdę niemal nieograniczone.

Jest to hobby stosunkowo tanie. Potrzebny sprzęt, przynajmniej na początku przygody z winiarstwem to baniak szklany o pojemności przynajmniej 5 l, korek wraz z fermentacyjną rurką, a do kompletu przydadzą się drożdże winne i pożywka do nich. W międzyczasie, jeśli tylko polubimy czynności związane z winiarstwem, będziemy dokupować kolejne naczynia i bardziej specjalistyczne narzędzia (na przykład cukromierz), których jednak nie ma wiele i nie są one niezbędne do zrobienia pierwszych win.

Oczywiście nie może obejść się bez składników owocowego wina. Jako pierwsze niech w roli głównej wystąpią wiśnie – jest to wdzięczny materiał na pierwsze wino. Kolejne mogą być te, które najbardziej lubimy. W naszej strefie klimatycznej owoce są zbyt mało słodkie, by udało się z nich zrobić wino bez dodatku cukru, dlatego dokonując zakupów przed każdym nowym nastawem trzeba uwzględnić jego udział.

Na nic jednak nasze starania, nawet te uwieńczone sukcesem, jeśli nie będziemy mogli godnie ich zaprezentować i poddać ocenie naszym przyjaciołom (i przyjaciółkom). Komplet kieliszków do wina jawi się wobec tego jako kolejny niezbędny element winiarskiego wyposażenia. Cała reszta, czyli odpowiedni korkociąg, stopery czy nalewaki to pieśń przyszłości, niedalekiej, jeśli tylko hobby stanie się naszą prawdziwą pasją.



o autorze

Jan Nowotarski

--
Artykuł pochodzi z serwisu:
Albercik.pl - darmowe artykuły do przedruku na strony www

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz