piątek, 11 lipca 2014

Porady kulinarne

Na kłopoty małe rady

Zdarza się że wszystko leci z rąk, nic się nie udaje, ale są sposoby które warto pamiętać i czasem wykorzystać nie tylko w kuchni. Dziś w sklepie kupimy piękne świeże warzywa ale co zrobisz gdy po powrocie do domu okaże się że sałata zwiędła a natki kupiliśmy za dużo.

Sałata odzyska jędrność gdy włożymy ja na 15 min do letniej wody z cukrem, natkę kopru, pietruszki można pokroić i zamrozić. Jest dzień, że przesolimy zupę, dodaj surowego ziemniaka, ale nie gotuj zupę długo, bo wyparuje i będzie słona.

Stare ziemniaki po ugotowaniu ciemnieją-wystarczy podczas gotowania dodać trochę mleka. Jajka-często pękają, można je gotować i nie wypłyną ze skorupki jak zawiniemy szczelnie folią aluminiową, a nie będą pękać gdy gotujemy jak są nakłute z szerszego końca, dosypując soli do wody podczas gotowania, lepiej będzie obrać ze skorupki.

Patelnia potrzebna w każdej kuchni, nową, przed użyciem umyj, wytrzyj i zagotuj w niej olej dobrze wytrzyj ręcznikiem papierowym nie myj, drugi sposób to wyprażyć grubą warstwę soli i wytrzeć do sucha. Tłuszcz nie pryska podczas smażenia mięsa, jak dodasz soli , zdarzyć się może że zapali się tłuszcz na patelni, ugasisz go zasypując mąką. Wszystkie te porady bardzo dobrze stosować w swojej kuchni.

Czosnek, zastąpi oliwa w której moczymy ząbki czosnku, sól dodana do parzenia herbaty wydobędzie aromat, gruba sól kuchenna, dodana do pojemnika w którym mamy herbatniki -zachowają kruchość. Pasty do chleba przygotowane w domu maja krótki czas przechowywania, z jajek, twarogu podchodzi wodą, z dodatkiem cebuli lub szczypiorku robią się gorzkie. Danie ze świeżej cebulki najlepiej zjeść tego samego dnia.

Artykuł z serwisu Airstar.pl Promocja strony
Autor: JK

Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz