niedziela, 15 czerwca 2014

Nasza kuchnia

Przechowujemy przyprawy

Przyprawy są nieodzownym elementem każdej kuchni. Choć nie stanowią samodzielnych składników, są bardzo ważnym dodatkiem, który wydobywa smak i aromat potraw. Aby jednak tak się stało, musimy zadbać o odpowiednie ich przechowywanie. Poniżej podpowiadamy, jak to robić.

Mrożenie

Świeże zioła są składnikami wielu dań zarówno głównych, jak i deserów czy przystawek. W większości przypadków nie jesteśmy w stanie hodować ich przez cały rok w naszych domach, gdyż nie sprzyjają temu warunki klimatyczne. Warto więc wykorzystać sezon wiosenno-letni, by zaopatrzyć się z w zapas tych dodatków na całą zimę. Nadmiar ziół możemy z powodzeniem zamrozić. Wystarczy przygotować je tak, jak lubimy (np. posiekać bądź pozostawić liście w całości) i zamknąć w szczelnym woreczku foliowym. Innym rozwiązaniem jest zalanie ich wodą i zamrożenie w opakowaniach do kostek lodu: uzyskamy w ten sposób kostki z ziołami, które będziemy mogli od razu wrzucić do zup czy innych potraw.

Suszenie

Dobrym sposobem na przechowanie ziół jest także ich suszenie. Świeżo zebrane rośliny należy opłukać i osuszyć, a następnie włoży do piekarnika i suszyć w temperaturze ok. 35 stopni Celsjusza. Najlepiej robić to przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, pamiętając, by zbytnio nie przedłużyć czasu suszenia.

Gdzie przechowywać

Przyprawy ususzone należy także przechowywać w odpowiednich miejscach. Przede wszystkim powinniśmy przesypywać je do puszek albo szklanych bądź drewnianych słoiczków. W drewnianych pojemnikach przechowujmy zawsze tę sama przyprawę, ponieważ drewno chłonie zapach. Wszystkie pojemniczki warto opisać, a następnie ustawić w zacienionym miejscu, z dala od źródeł ciepła (np. kuchenka). Przyprawy takie jak imbir, gałka muszkatołowa, pieprz bądź goździki możemy kupić w całości i mielić dopiero w razie potrzeby. W ten sposób dłużej zachowają świeżość i walory smakowe. Pamiętajmy, że jeśli przetrzymujemy przyprawy w oryginalnych, ale otwartych już opakowaniach (zwykle są to papierowe torebki), to będą one stopniowo traciły swoje właściwości.

Więcej porad znajdziecie w tym miejscu.

-- O autorze

Hania007

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz