poniedziałek, 9 marca 2015

Czekolada

Słodkiego, miłego życia

Jak spełnić to życzenie? Spożywając czekoladę! Nie od dziś wiadomo, że pobudza ona znajdujące się w naszym organizmie endorfiny, czyli hormony szczęścia. Jest także doskonałym afrodyzjakiem, a ponieważ zbliżają się walentynki, warto wypróbować niektóre czekoladowe przepisy – np. na mus czy gorącą czekoladę.

Czekoladowy mus

Lekki, puszysty, pyszny, ale też pożywny (w czekoladzie znajduje się przecież wiele składników odżywczych i mikroelementów) – do wykonania czekoladowego musu potrzebujesz:

200 g gorzkiej albo deserowej czekolady dobrej jakości, 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka), 3 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki brandy lub wybranego likieru, 3 łyżki cukru, szczyptę soli, ubitą śmietanę kremówkę, czekoladowe wiórki

Do musu można też dodać w zależności od upodobań: 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu lub kardamonu, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej (albo do piernika) albo szczyptę mielonego chili

Do garnka o solidnym dnie włóż pokruszoną czekoladę oraz dodaj wodę i alkohol (ewentualnie korzenne przyprawy). Całość postawić na małym ogniu i mieszając czekać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić z ognia, dodawać masło i po jednym żółtku (ciągle mieszając). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, wsypując stopniowo cukru. Pianę połączyć z czekoladową masą (w trzech partiach), bardzo delikatnie mieszając (by wtłoczyć w mus jak najwięcej powietrza). Wszystko przełożyć do 6 pucharków, włożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami z czekolady.

Gorąca czekolada

Masz już dość pseudo-czekolady z automatu? Przygotuj gęstą, aromatyczną, gorącą czekoladę z której na pewno ucieszą się nie tylko najmłodsi domownicy. Potrzebujesz:

1 tabliczkę mlecznej czekolady, 1 tabliczkę gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki 30%, 1/4 szklanki wody, ubitą kremówkę, wiórki czekoladowe

Dodatki: przyprawy korzenne, chili lub kilka kropel kropli miętowych (do nabycia w aptece)

Do rondla o grubym dnie wlej wodę (do połowy wysokości) i ustaw na nim metalową miskę. Dodaj do niej rozdrobnioną czekoladę, śmietankę i wodę. Wszystko następnie podgrzej na wolnym ogniu i poczekaj, aż czekolada się stopi (oczywiście cały czas mieszając). Masę uzupełnij wybranym przez siebie dodatkiem smakowym i dokładnie wywieszaj. Gotową czekoladę należy przelać do ozdobnych szklanek i ozdobić kleksem ze śmietany oraz wiórkami.

Smacznego!

-- O autorze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz